Online undervisning blev redningen, men kan også have videre effekter

Af Line Samuelsen

Online platforme var, og er, midlerne mod at foretage en undervisning på distance. Desværre begrænser distanceringen sig ikke kun til det geografiske, men kan ufrivilligt også påvirke relationer og interaktioner, elever og lærere imellem.

Zoom og Microsoft Teams var i foråret, og er for mange stadig, de redningsveste, der holdte alt fra undervisning til morgenmøder oven vande. Det har skabt nye muligheder og åbnet hidtil lukkede digitale døre. Alligevel sad flere elever med en dårlig fornemmelse i maven, da de under lockdown åbnede det daglige Zoom link, og iklædte sig en mere tilbageholdende og mindre engageret persona. Ifølge en undersøgelse af Dansk Magister forening, medgiver 40% af eleverne, at deres deltagelse er ringere online end ved fysisk undervisning, og hele 59% vurderer, at de er blevet dårligere i skolen siden marts 2020.

”Det føles bare anderledes og underligt. Alle er meget mere stille. Men jeg ved ikke helt hvorfor.” fortæller Sophia Christensen, der til daglig går i 7. klasse.

Spørger man psykolog Anders Jørgensen om årsagen til det manglende engagement er svaret ganske simpelt; online undervisning føles anderledes fordi det selvklart ér anderledes. Manglen på den fysiske interaktion kan ikke undgå at påvirke elevernes adfærd, da skærmen skaber en kontant distance: ”Skærmen gør at man føler sig mere sårbar. Når man har undervisning i et fysisk rum kan man sætte sig nede bagved og kun være 35% på, men når man sidder online og skal slå kamera og mikrofon til så er man pludselig 100% blottet.”

Også følelsen af selv at være tilbageholden og afventende, kan Sophia Christensen berette om: ”Jeg sidder mest bare og lytter til hvad de andre siger. Hvis alle andre også tør slå mikrofonen  og sige noget tør jeg nok også. Men ikke når jeg føler, at vi alle sammen gemmer os lidt.”

Anders Jørgensen anskuer at denne flokmentalitet tydeliggøres online idet man sættes i en situation med nogle funktioner, kamera og mikrofon, der gør, at man skal tage stilling til om man vil gå forrest eller følge majoriteten. Og når man står på uvant grund, som online undervisning dengang føltes som, er det endnu mere et statement at gå forrest. Hans udsagn understøttes af en analogi om et dansegulv: ”Forestil dig et tomt dansegulv. Er man den første derude er man totalt blottet. Så snart der står 20 på dansegulvet er man blot en i mængden, og ikke en man lægger mærke til.”

Online undervisning var i foråret elevernes virkelighed på fuld tid. Det er derfor nærliggende at rette spørgsmål mod, hvorvidt elevernes reserverede adfærd online kan have en effekt på deres nuværende ageren når de er tilbagevendt til det fysiske rum. Anders Jørgensen vurderer, at det både kan have positive og negative virkninger. Af negative effekter nævner han, at den tilbageholdende adfærd kan hænge ved, da det helt simpelt er blevet vanen. Omvendt kan det forum som Zoom og Microsoft Teams tillader, hvor man er mere blottet, også bevirke en positiv effekt, hvor de introverte elever tvinges ud af starthullerne, og har mere mod på at gøre sig bemærket i klasselokalet fremadrettet.

Alternativt vil online undervisning, ifølge en socialpsykologisk tilgang, intet efterspil have. Her er det nemlig rammerne man agerer efter, således at man udviser én form for adfærd online, i de givne rammer. Omvendt adopterer man til den kontekst undervisningsformen tillader i det fysiske rum. Der er altså derfor flere muligheder for, hvilket aftryk elevernes tilegnede online adfærd har i de fysiske klasselokaler.

En kommentar til “Online undervisning blev redningen, men kan også have videre effekter

  1. Gode kilder og relevant artikel. Prøv dog næste gang at få en scene eller skrive nogle eksempler frem, måske hende fra 7. klasse kunne fortælle dig noget, du kunne bruge til det. Husk også at skrive hvilken skole, hun går på.
    Sproget bliver en anelse tungt og semi-akademisk, så det vil være godt med en lidt mere scenisk fremstilling.

Der er lukket for kommentarer.