Af Christian Rothausen, reporter på Notifikation.dk
Dette er et udtryk for skribentens egen holdning.
Hashtagget #MeToo spredte sig viralt på de sociale medier i oktober 2017. #MeToo benyttes til at oplyse om eller anklage personer for seksuel chikane eller seksuelle overgreb.
Især på de sociale medier bliver #MeToo-sagerne heftigt debatteret. Det er også tilfældet på Jodel, et debatmedie, som tilbyder brugerne fuld anonymitet.
Det seneste stykke tid er Jodel blevet kritiseret for at misbruge sin anonymitet. Mængden af rygter er nemlig stigende på mediet, og i flere tilfælde har anonyme Jodel-brugere anklaget kendte personer for sexisme. Enten har brugerne selv oplevet noget, de kender nogle, som har oplevet noget, eller også er de blot bekendte med nogle rygter.
Men hvordan sikrer vi os, at Jodel ikke bliver misbrugt til at skabe falske rygter af anonyme brugere, som kun er ude på at skabe splid og frustration blandt de personer, rygterne omhandler?
Senest har Naser Khader politianmeldt flere Jodel-brugere, som har skrevet på et opslag, at den 57-årige politiker har udøvet vold, voldtaget og krænket op til flere kvinder. Ifølge Naser Khader er der tale om falske rygter, der er med til at sætte hans navn i dårligt lys.
Men hvordan sikrer vi os, at Jodel ikke bliver misbrugt til at skabe falske rygter af anonyme brugere, som kun er ude på at skabe splid og frustration blandt de personer, rygterne omhandler?
I den forbindelse har jeg et opråb til dig, der, som forælder eller voksen, læser dette skriv: Jodel er tilgængeligt for alle, og derfor er det vigtigt, at voksne taler med deres børn om, hvad de skriver på nettet. Desuden er det lige så vigtigt, at du som voksen begår dig på nettet med ansvar og respekt. Det gælder alle sociale medier – og ikke kun på Jodel.
Jeg vil ikke kommentere på ovenstående sag med Naser Khader, men jeg vil blot opfordre til, at vi alle tænker over, hvordan vi begår os på nettet. Er du forælder, er det vigtigt, at du taler med dine børn om det. Og først og fremmest er det vigtigt, at du selv er et forbillede for dine børn, når du bevæger dig rundt på nettet.
I en tid hvor flere og flere ”internetkrigere” ser dagens lys, er det derudover vigtigt, at vi, på et socialt medie som Jodel, der tilbyder fuld anonymitet, er bevidste om, at det vi skriver, kan få konsekvenser.
Jodel selv oplyser på mediet, at trods den anonyme tilgang, kan brugerne godt blive politianmeldt på baggrund af de udtalelser, de kommer med. Dit navn er måske anonymt, men det du skriver, vil altid kunne blive ført tilbage til dig.
Denne tekst er ikke en kritik af Jodel. Jeg er sikker på, at mediet har mange gode sider. Personer, som har det svært, kan komme ud med deres problemer anonymt, og problematikker kan blive berørt uden, at det fører tilbage til den, som har igangsæt lavinen.
Problematikken kommer der, hvor brugerne skaber falske rygter, fordi de tror, de kan agere anonymt. Brug derfor de sociale medier konstruktivt og lad være med at drive rovdrift på den samfundsdebat, der i øjeblikket florerer omkring #MeToo.
Stadig i tvivl om hvad Jodel er? Bliv klogere her.
Deltag gerne i debattråden nedenfor, hvis du er enig eller uenig med skribentens synspunkter.
Konstruktivt debat findes ikke på de sociale medier – det er alt sammen mudderkastning. Desværre…
Naser Khader er korrupt og utroværdig. Han har tidligere betalt en journalist for at plagiere materiale i en bog om ham.