Australsk forsker mener, at forældre der deler billeder af deres børn på de sociale medier risikerer at bygge en falsk digital identitet for børnene, som kan få negative konsekvenser for børnene, når de bliver ældre.
Af Frederik Vrist Hansen
Allerede inden barnet bliver født er kameraet klar og stillet skarpt, når de første scanningsbilleder bliver taget og mindet foreviget. Herefter venter fødslen og en opvækst, hvor tusindvis af billeder samt videoer vil blive taget af barnet. Billeder og videoer, der dokumenterer alt fra barnets første skridt og barnets første skoledag til den første tur på potten eller et billede fra fastelavn, hvor barnet i forsøget på at ligne Nelson Mandela har ladet sig male sort i ansigtet.
Størstedelen af disse billeder vil som ofte være uskyldige. Men selvom tankerne med billederne har været velmente, bør man som forældre tænke sig ekstra godt om, inden man vælger at dele billeder og videoer af børn på blandt andet de sociale medier, lyder det fra den australske børne-, sundhed- og teknologiforsker, Joanna Orlando. Ikke alle syntes nemlig, at det er lige sjovt, at mor og far delte et billede fra man var et år gammel, og sad med bukserne nede over anklerne ude på familiens badeværelse.
Nettet glemmer aldrig
Det er umuligt at spå om fremtiden. Hvad, der er uskyldigt og legitimt i dag, kan nemt vise sig at være det modsatte om bare 5, 10 eller 15 år, når barnet vokser op. Hvem ville fx have gættet på, at blackfacing på bare få år ville gå fra at være en sjov leg som især blev praktiseret i Holland omkring juletid til at være en uacceptabel symbol på racisme?
Som udgangspunkt bør man derfor altid være forsigtig med, hvad man deler på nettet, lyder det fra Joanna Orlando. Symbolikken i motivet kan ændres over tid, og en potentiel kommende arbejdsgiver og omgangskreds kan nemt misforstå hensigten, da billeder sjældent giver den fulde kontekst for situationen. Internettet glemmer aldrig, og er et billede først uploadet til de sociale medier eller en anden frit tilgængelig hjemmeside, bør man som udgangspunkt gå ud fra, at billedet er der til evig tid.
Identitetsskabende forældre
Tidligere i dag kunne vi på Notifikation bringe en artikel med influencer Lise Vandborg, der bruger sine børn i hendes arbejde på de sociale medier. Ifølge Joanna Orlando er det dog noget, man skal være meget forsigtig med.
Læs også: ´Nybygger´-vinder deler glædelig ud af sine børn på sociale medier
Det er nemlig de færreste børn, der giver forældrene samtykke til at dele deres billeder på de sociale. Særligt når det kommer til de yngste. Børn af forældre, der gladeligt deler ud af billeder og videoer med dem på, på de sociale medier, risikerer derfor at få en digital identitet, som de ikke selv har nogen kontrol over. Sådan lyder det fra Joanna Orlando i en artikel til Videnskab.dk. Her fortæller hun, at forældrene gennem de sociale medier skaber en falsk identitet ofte med henblik på at enten høste likes og kommentarer, eller at fremstille børnene på et bestemt måde. Eksempler som Joanna Orlando giver i artiklen med Videnskab.dk, er blandt andet forældre, der forsøger at fremstille deres barn som en rigtig vidunderbarn eller forældre, der bruger deres børn til signalere fx velstand og god stil gennem dyrt og modebevidst tøj. Joanna Orlando frygter her, at mange børn i takt med, at de bliver ældre, kan føle sig forpligtet til at leve op til den identitet, som deres forældre har skabt for dem. Også selvom det måske ikke er sådan børnene i virkeligheden gerne selv vil være.
Joanna foreslår derfor også, at man holder igen og tænker sig ekstra godt om, inden man involverer børnene i de sociale medier. Gennem hendes forskning, er det nemlig hendes erfaring, at mange børn når de bliver ældre ikke mener at forældrene bør lægge hvad som helst op på de sociale medier, som de er med i:
“Mange børn mener, at der bør være regler for, hvad forældrene må dele eller ikke dele på de sociale medier”.
Her henviser Joanna Orlando særligt til billeder, hvor børnene er afklædt eller på anden vis optræder i en situation, som kan opleves som pinagtigt, hvor forældrene bør holde igen.
Læs også: Tænk dig godt om, før du lægger billeder af dine børn på nettet
Flere deler børnenes billeder på trods af større mediefokus
Siden de sociale mediers indtog i 00´erne er flere og flere begyndt også at dele billeder af deres børn på de sociale medier. Sådan lyder det i en undersøgelse foretaget af magasinet Vores Børn fra September i år, hvor hele 73% af de adspurgte mødre og fædre svarede, at de delte indhold med deres børn på de sociale medier.
Hvor de fleste i dag deler billeder og videoer af deres børn online, har flere også valgt at gøre det stik modsatte. En af disse er Pernille Lorentzen fra Viborg, der er mor til to drenge på henholdsvis fire og seks år. Sammen med hendes mand Carsten Lorentzen har parret, nemlig truffet et bevidst valg om ikke at dele billeder af børnene på de sociale medier.
“Du ved aldrig, hvad de bliver brugt til, og vi vil ikke risikere, at de pludseligt optræder i en reklame eller på en Facebook-side”, lyder det fra Pernille Lorentzen.
“Man hører så meget de seneste år, om hvordan Facebook og andre bruger dine billeder, og du ikke kan gøre noget for at standse det. Du er jo bare dig, og de er en kæmpe virksomhed som har loven på deres side”, fortsætter Pernille Lorentzen.
Usikkerheden om hvor billederne kan havne, har dog ikke fået Pernille og hendes mand til helt at undlade at tage billeder af børnene. På telefonerne har de stadig mange billeder og videoer af børnene, som de gerne deler med familie og venner:
“Vi er jo ikke imod at tage billeder af dem, men vi vil gerne kunne styre, hvor de ligger. Vi bruger derfor ikke hverken Facebook, Instagram eller de andre sociale medier, når fx børnenes bedsteforældre gerne vil have et billede. I stedet sender vi billederne i en MMS. Det er heller ikke så nemt at hacke”, tilføjer Pernille.
Valget om ikke at poste billeder af børnene på de sociale medier var let nok for Pernille og hendes mand Carsten, da de var enige på dette område. Det problematiske var derimod at få venner og bekendte til at forstå deres valg:
“Vores forældre deler ikke helt vores bekymringer. Jeg tror måske ikke helt, de forstår problematikken. For dem er det naturligt at tage en masse billeder af deres børnebørn, som de selvfølgeligt gerne vil vise frem for vennerne. Det har vi dog været nødt til at fortælle dem, at de ihvertfald ikke skal på Facebook, og det har de også valgt at respektere”.
Pernille og Carstens ældste barn er i dag seks år gammel, og de ved også godt, at der nok ikke går mange år, inden han også får lyst til at oprette sig på de sociale medier. Når den dag og behov kommer, er det heller ikke noget, de vil afholde ham fra. Men han skal nok regne med, at mor og far følger med på sidelinjen den første tid, lyder det:
“Selvfølgelig skal han da have lov til at være på Facebook som alle hans venner. Men vi vil selvfølgelig tage en snak med ham den dag, det bliver nødvendigt, så han forstår at bruge det med omtanke og ikke kommer galt afsted”.