Af Lasse Lindholm Kristensen
Den gode gamle og analoge børneunderholdning er for længst blevet udkonkurreret af morgendagens teknologiske muligheder. Derfor bliver børn kreative på andre måder, end den gang græsset var grønnere, julen altid var hvid og det aldrig regnede om sommeren.
Det er morgen, klokken er halv syv og i de mange hjem, rundt omkring i Midtjylland, vågner familierne så småt til en ny dag. I den ene ende af huset står forældrene og brygger kaffe, laver morgenmad og smører madpakker. I den anden ende sider børnene henkastet i sofaen, med ansigterne oplyst af deres mobilskærm eller bærbare computer.
Der er nok mange børnefamilier, som kan nikke genkendende til sådan en morgen og det er ikke uden grund. Danske børn er nemlig verdensmestrer i skærmtid. De bruger i gennemsnit seks timer om dagen foran skærmen, skriver specialkonsulent i undervisningsministeriet, Julie Heidemann, i en kronik på undervisningsministeriets hjemmeside.
Ingen grund til bekymring
Både undervisnings- og kulturministeriet har meldt ud, at børnenes høje skærmforbrug er kritisk. Det slår Julie Heidemann fast i hendes i kronik, og det samme skriver kulturministeriet som konklusion på bogpanelets årsrapport for 2019. Vi har talt med en Jeppe Bundsgaard, professor på Danmarks institut for pædagogik og uddannelse, og fået nogle helt andre svar. Kort sagt er der ikke grund til bekymring.
”Jeg vil ikke påstå at børns kreativitet daler, fordi de blandt andet læser mindre og bruger mere tid foran skærmen. Så vidt jeg ved er der ikke noget forskning, som undersøger den påstand,” fortæller Jeppe Bundsgaard, som forklarer at digitale medier skaber nye muligheder for vores børn.
Kreativiteten er flyttet ind på de digitale medier
Vi har også talt med Jonas Ravn, som er seniorrådgiver i Center for Digital Pædagogik. Han deler samme opfattelse, som Jeppe Bundsgaard.
”Det bliver faktisk diskuteret i forskerkredse, om der overhovedet er evidens for at sige, at børn mister kreativitet,” fortæller Jonas Ravn.
”Kreativiteten er flyttet ind på de digitale medier, og børnene har alverdens muligheder for at blive inspireret til at være kreative. Det er os voksne, som skal lære at forstå den virkelighed, som vores børn befinder sig i.”
Fint med et alternativt – og mere positivt – take på det her med børn og skærmtid. Men jeg vil anbefale at du går mere direkte på nyheden næste gang. Gerne kom med nogle konkrete eksempler allerede i underrubrikken fremfor det med det grønne græs og den hvide jul. Spil evt på konflikt-kriteriet – altså konflikten mellem vores mavefornemmelse om det negative ved skærmtid på den ene side og så forskningen på den anden side. Jeg vil også gerne have mere konkret input fra Jeppe Bundsgaard. Lige nu bliver artiklen lige lovlig abstrakt.