Aarhus kommune går forrest, når det kommer til velfærdsteknologi, men regionen har svært ved at følge med

Aarhus kommune er den kommune i Danmark, der har implementeret flest velfærdsteknologier. Men det halter for resten af regionen, der langt fra er ligeså proaktive.

Af: Line Samuelsen

Velfærdsteknologi kan skabe en mere gnidningsfri hverdag for ældre, kronikere og borgere med handicap. Dertil kan teknologien forbedre de ansattes arbejdsmiljø, erhvervslivet og den kommunale økonomi. Disse gevinster ligger til grund for Aarhus kommunes fremtrædende position indenfor anvendelse af ny teknologi i det offentlige. 

Ifølge Kommunernes Landsforening er Aarhus den kommune i Danmark, der har implementeret flest velfærdsteknologier. Og med ønsket om fortsat at gå forrest har de nedsat organisation ”Center for Frihedsteknologi”, der skal sikre en innovativ tilgang til velfærd, hvor der konstant opsøges, testes og implementeres ny teknologi.

Ifølge Kommunernes Landsforening er der i stigende grad efterspørgsel på nye løsninger, der kan sikre større fleksibilitet blandt borgerne. Men det er langt fra alle kommuner i region Midtjylland, der er ligeså proaktive i forhold til velfærdsteknologi som Aarhus kommune. Det skyldes, ifølge teknologikonsulent Anna Voss, at det er svært at klæde de ansatte på, og dermed implementere nye teknologier:

”Det kan føles som en stor barriere at skulle i gang med at implementere noget helt nyt, og derfor er nogle kommuner ikke så langt fremme, hvis det de allerede gør egentlig fungerer okay.”

Hun uddyber, at der også er en forhindring i form af prioritering, da man skelner mellem ”nice to have” og ”need to have” i kommunerne. Det betyder, at hvis teknologier ikke anses som værende strengt nødvendige, og giver et åbenlyst afkast, prioriteres de ikke. Men her er der inspiration at hente i Aarhus.

Med etableringen af ”Center for Frihedsteknologi” i Aarhus, har kommunen en vision om at:

  • Klæde borgere og ansatte på til at bruge ny teknologi aktivt i hverdagen.
  • Spare på tværs af kommuner.
  • Vidensdele mellem institutioner, producenter, terapeuter og borgere.

Vidensdelingen etableres løbende på såkaldte præsentationsdage, forbeholdt alle interesserede, hvor der præsenteres ny teknologi og evalueres på det der allerede er afprøvet. Næste præsentationsdag vil allerede løbe af stablen d. 19 november 2020 under temaet ”Hvad er tryghedsskabende teknologi?” Dagens program understreger Aarhus kommunes ønske om at bygge bro mellem det offentlige og private. Her vil Lotte Jelnes, teknologikonsulent i Aarhus kommune, fortælle om evaluering af brug af sensorer i bleer. Desuden vil Nicolai Mülbach, fra virksomheden Novalytics, introducere deres nye system med ansigtsgenkendelse, der skal forhindre demente borgere i at forlade deres bolig.