TECH OG VELFÆRD: Robotter, rollatorer og rullende lænestole

Af Line Samuelsen, Nanna Torp og Katja Grande

Reportage: DokkX vil skabe et velfærdsteknologisk oplevelsesrum, der kan inspirere alt fra privatpersoner til den offentlige sektor.

Teknologien er et bredtfavnende og dynamisk begreb, der implementeres med hastige skridt i mange aspekter af vores daglige gøren. Vi ser den i det offentlige, hvor anvendelsen indbefatter alt fra robotter, der kan hjælpe med genoptræning på sygehuse, til airbag cykelhjelmen ”Hövding”, der ikke længere er blevet er en sjælden og underlig nakkekrave, men efterhånden er blevet allemandseje. Fælles for disse former for teknologi er, at de assisterer brugerne med velfærdsydelser, der skaber tryghed, mobilitet og generelt assistere med daglige gøremål.

På DokkX Center for Innovation i Aarhus finder man netop nu en interaktiv udstilling med mange forskellige velfærdsteknologier. Udstillingen bliver besøgt af folk i et erhvervsmæssigt øjemed, studerende, kommunalt ansatte og privatpersoner. De kommer for at søge inspiration, men også for at søge information om specifikke teknologier, der kan hjælpe til et mere selvstændigt og aktivt liv.

Udstillingen begynder allerede udenfor indgangen, hvor en Corona-aktuel scanner fortæller dig om du har feber, og dermed må træde indenfor. Herefter møder du alslags teknologi, som du ikke blot kan læse og se, men også selv afprøve i udstillingen.

Ved iagtagelsen af de mange teknologier, kan de fleste undre sig over, hvorfor man ikke kender til flere af dem, og ser dem i det daglige. Ifølge teknologikonsulent ved DokkX Anna Voss skyldes det to faktorer:

”Der er to ting, der står i vejen for få integreret af nye teknologier i det offentlige; økonomi og implementering. Èn ting er at kommunen skal bevillige penge til det, men det kræver også meget at få introduceret og implementeret teknologierne.”

Vi har valgt at afprøve nogle af de velfærdsteknologiske apparater, udstillingen bød på, for at belyse hvad er der need to have og hvad der bare er nice to have i region Midtjylland.

Se med i videoen nedenunder:

En kommentar til “TECH OG VELFÆRD: Robotter, rollatorer og rullende lænestole

  1. Virkelig god reportage fra DokkX. Der er masser af variation og velfungerende speak, måske lige bortset fra den afsluttende, hvor det lyder, som om I ikke har en mikrofon på. Teksten er overvejende vidensprogligt tung med passiver og verbalsubstantiver, men også med relevante erfaringssproglige referencer til den særlige cykelhjelmen. Når I har en oplagt konkret reference, så vil jeg anbefale jer at introducere den før de mere abstrakte begreber som “begreb”, “implementeres” og “aspekter”. Det er overordnet glimrende, at I insisterer på at bruge video, og reportagen er et virkelig godt eksempel på den merværdi, som et visuelt kan skabe.

Der er lukket for kommentarer.