Derfor dækker midtjyske medier valget i USA, som de gør

Der er et ocean mellem den amerikanske kongress og kongens Jylland. Alligevel insisterer TV2 Østjylland og TV Midtvest på, at det er aktuelt for dem at dække valget i USA. Det kan nemlig hjælpe midtjyderne med at forstå relevansen af valgets udfald i deres del af verden. 

Af: Anne-Sofie Thiel og Mark Sigetty Bøje

De landsdækkende nyhedsmedier, som blandt andet DR og TV2 har fyldt sendefladen op med det amerikanske valg. Her kan man af journalister og korrespondenter løbende blive opdateret om de to præsidentkandidater: Trump og Biden. Når det kommer til regionale mediers indhold. er historien dog en ganske anden. Umiddelbart er “der er langt fra midt og vestjylland til midtvesten i USA,” som Niels Olsen, nyhedschef på TV Midtvest, fremhæver. På hverken TV2 Østjyllands- eller TV Midtvests hjemmeside er der meget indhold om Trump og Biden og det amerikanske valg, men alligevel ser de en værdi i at dække valget fra en midtjysk vinkel. 

For Michael Lauritsen, som er nyhedsredaktør på TV2 Østjylland, er det vigtigt at lægge et snit på dækningen af det amerikanske valg, som er relaterbart for østjyderne: “Generelt handler det om at fortælle historierne nedefra. Altså fortælle historien med udgangspunkt i det enkelte menneske i Østjylland.” Michael Lauritsen henviser her til, at de på TV2 Østjylland ofte bruger historier med personer, som har familie i USA, eller som selv er amerikaner med dansk bopæl. For Michael Lauritsen er der en helt særlig grund til lige netop dét – dækningen af valget må ikke blive for storpolitisk: “Det må ikke handle for meget om Trump og Biden, og hvad sker der for folk i Florida. Det skal handle om folk, som har personlige aktier i USA”’. 

På samme måde som Michael Lauritsen, påpeger Niels Olsen, at det skal være relevant og nært for den midtjyske landsdel, når TV midtvest dækker det amerikanske valg. Det er ikke TV Midtvests arbejde at dække, hvordan det står til mellem Biden og Trump, som de ellers gør på de landsdækkende nyhedsmedier. Alligevel har TV Midtvest, ifølge Niels Olsen, også brug for at fokusere på de store begivenheder, når det er relevant:

“Der er altid et behov for at få perspektiveret store nyheder ind i sin egen hverdag”.

Med lige netop dét, mener Niels Olsen, at der ofte er brug for at få et nært perspektiv på de store historier. Som eksempel henviser Niels Olsen til, at TV Midtvest blandt andet får det nære perspektiv ved at undersøge, hvordan vindmølleindustrien i Midtjylland bliver påvirket af politikken i USA. 

Når programfladen hos for eksempel DR1 og TV2 er fyldt op med amerikansk politik, kan man godt undre sig over, hvorvidt der overhovedet er behov for, at de regionale medier også dækker valget. Ifølge både Niels Olsen og Michael Lauritsen er der et behov, når det er relevant og væsentligt for målgruppen. Som Niels Olsen fremhæver, kan relevansen for den midtjyske landsdel gå tabt, når man dækker international politik, som for eksempel EU.  Her kan det hurtigt komme til at handle om noget, der sker nede i Bruxelles, som Niels Olsen siger: “her mangler man til tider at finde ud af, hvor den nære relevans er i vores alle sammens hverdag, og det synes, jeg er væsentligt at gøre.”